CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.

Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

petak, 11. siječnja 2013.

NEPOSREDNO IZNAD ČITLUKA (NA GREDI) SE KRIJE PRAPOVIJESNA ILIRSKA UTVRDA

NAJSTARIJA 'BOLJE' OČUVANA GRAĐEVINA U ČITLUKU VJEROJATNO SE NALAZI NA GREDI IZNAD CRKVE;


Među mnoštvom dosada prikazanih megalitskih (građenih od kamena bez veziva) prapovijesnih i nešto mlađih (ilirskih) lokaliteta i objekata, kao i onih koji se namjeravaju prikazati, za sve stanovnike Brotnja i sve one koji se interesiraju za prisutne (pra)povijesne objekte u Brotnju, posebno je važan uvid u prastaru (ilirsku) utvrdu ili bolje reći gradinu koja se nalazi neposredno iznad Čitluka (sjeverno od crkve) na krajnjem jugoistočnom kraju brda Grede. Još od prošle godine istraživanjem povijesnih ostataka iz prapovijesnog, ilirskog i rimskog doba na ovom dijelu čitlučke općine intezivno se bave članovi i prijatelji Udruge Stećak iz Čitluka. Upravo do zanimljvih spoznaja može se doći zahvaljujući pronalascima raznih dijelova prapovijesne keramike od strane Gordana Pervana iz Čitluka koji je uz brojne fragmente glinenih posuda na ovom mjestu pronašao i 'neobične zaobljene' stijene - odnosno prapovijesne žrvnjeve (slike 3-5). Njegovi vrijedni pronalasci zajedno s jasno prepoznatljivim oblicima ovog građevinskog kompleksa pružaju jasan dokaz da je ovdje naveliko boravilo i živjelo najvjerojatnije jedno rano pleme Ilira, ili proto-Ilira u razdoblju kasnog brončanog doba moguće oko 1000 god.pr.Kr. Ono što je posebice interesantno i važno gledajući ovu povijesnu građevinu jest relativno dobra očuvanost samog centralnog objekta gradine, što je začujući rezultat sretnih okolnosti iz razloga da je ovaj objekt u neposrednoj blizini mnogih kuća (čime je lako dostupan dolasku mnogih ljudi) a i zbog toga što se jedan srećom manji dio ovog pradavnog prapovijesnog objekta iskoristio u gradnji ratnog bunkera tijekom nedavnih ratnih događanja, čiji su ostaci vidljivi i danas.
Sama centralna građevina ima pravokutan oblik s jasno vidljivom centralnom 'prostorijom' koja je sa istočnih strana ograđena debelim izrazito velikim suhozidom na kojem se vide ostaci još jednog manjeg suhozidnog bedema. Cijela ova prapovijesna građevina je bila dosta veća nego što to danas izgleda jer je, ne zaboravimo, prošlo oko 3000 godina do danas, u kojem su vremenu mnoge i mnoge vojske i ljudi prolazili ovuda i penjali se ovdje, a najveće 'uništenje' južnog dijela ove vrijedne građevine, nažalost zbilo se , ne za vrijeme Rimljana, ne za vrijeme ranog srednjeg vijeka, ne za vrijeme Turaka, ne za vrijeme Austrougarske niti za vremena rane Jugoslavije, već u naše vrijeme za vrijeme zadnjih ratnih događanja građenjem već navedenog bunkera, što je sve samo jedan veliki dokaz kako je rat najveće zlo nad zlima koje može zadesiti ljudsko društvo.
Osim centralne pravokutne građevine na boljim satelitskim ili zračnim snimkama jasno se vidi pružanje dvostrukog gotovo kružnog bedema koji su napravljeni okolo svih strana centralne građevine koja je ipak malo smještena prema centralnom istočnom dijelu cjeluknog gradinskog kompleksa. Sa same centralne građevine pruža se daleko najbolji pogled prema istočnim stranama što i s obzirom na masivnost zidova ukazuje na to da je imala funkciju stražarnice, obrambene kule, ali i možebitna solarna promatračnica pa čak i astronomski opservatorij. U velikom dijelu unutarnjeg prostora između kružnih bedema i kule promatračnice pretežno s južnih i jugozapadnih strana živjeli su ostali stanovnici i obitelji iz ovog ilirskog plemena tako što su pravili kuće od drveta, granja i mjestimično od suhozida. Samu pak centralnu stražarnicu, i mogući solarni opservatorij, koristili su ponajviše ilirski vojnici kao i svi oni povlašteniji članovi ovog ilirskog plemena - pravih istinskih pračitlučana.
Sve u svemu, ovakav povijesni objekat tj.povijesna građevina s ovakvom starošću (oko 3000 god.) s ovako  (u odnosu na mnoge i mnoge slične starosne objekte u Hercegovini) relativno bolje očuvanom centralnom građevinom (i pored toga što je uz južni rub pravljen bunker), te s ovakvom doslovno neposrednom blizinom gradu Čitluku (pješice od crkve nekih 10-15 min.) kao i s fantastičnim pogledom na cijeli istočni i južni dio Brotnja - gradskim vlastima (općinskom vijeću, načelniku) i svim onim osobama koji su zaduženi za konstruiranje i izvedbu prostornog plana općine Čitluk, bez ikakve dvojbe (u pogledu znanstvenog značaja ali i značaja kao kulturno-povijesne baštine) - bi trebao biti jedan dio površine općine Čitluk koji treba na pravodoban način konzervirati, zaštiti i postaviti neku oznaku s kratkim natpisom o čemu se radi i to ne radi nas, već ponajviše radi, uvida, spoznaje, edukacije ali i samopoštavanja kao i poštovanja svoje povjesti - svih  naših budućih naraštaja.

Slika 1. Pogled s pristupnog puta iznad Marinčića i Primoraca prema jugu i gradu Čitluku.

Slika 2. Pogled s pristupnog puta iznad Marinčića i Primoraca prema crkvi Krista Kralja i gradu Čitluku.

Slika 3. Fragmenti jedne ilirske (predilirske) glinene posude sa znakovitim također njihovim (ilirskim) žrvnjem za mljevenje od magmatske stijene (gabra) pronađeni od strane Gordana Pervana iz Čitluka, što dokazuje trgovinu Ilira i njihove dobre veze s Ilirima s područja Neretve (Jablanica i Mostar) koji su imali obilje ovakvih žrvnjeva radi prisustva ovakvih stijena i to najviše kod Jablanice, a kod Mostara i uz Neretvu gabra ima u svim šljunčanim nanosima uz obale rijeke.


Slika 4. Fragmenti druge glinene posude pronađene od strane Gordana Pervana. 

Slika 5. Fragmenti još jedne glinene (nešto veće) posude - dijelovi drški nađeni od strane Gordana Pervana. 

Slika 6. Dio zida centralne stražarnice ispred ulaza sa zapadne strane.

Slika 7. Pogled s istočnog kraja centralnog gradinskog objekta prema zapadu i pl.Trtli.

Slika 8. Pogled na pravokutnu unutrašnjost centralnog gradinskog objekta.

Slika 9.  Pogled od zapada prema istoku.

Slika 10.  Pogled od zapada prema istoku.

Slika 11.  Detalj jugoistočnog dijelomično očuvanog dijela ove centralne masivno obzidane stražarnice.

Slika 12. Pogled od istočnog dijela prema unutrašnosti ovog prapovijesnog i najstarijeg građevinskog objekta u Čitluku.   

Slika 13. Pogled daleko daleko na istok i jugoistok. 

Slika 14. Pogled daleko na sjeverozapad.

Slika 15. Pogled daleko na sunčani jug i Međugorje u svjetlosti.

Slika 16. Istočni detalj građevine, pogled prema jugu. 

Slika 17. Geografski položaj ove ilirske gradine na google earthu (desni dio-crvena strelica).

Slika 18. Geografski položaj ove ilirske gradine na bingmap internetskom programu, s jasno vidljivim dvostrukim kružnim bedemima okolo centralne pravokutne građevine - strelica.

Slika 19. Rekunstrukcija mogućeg izgleda cijele gradine na google-earth snimci (autor).

Slika 20. Slikovna rekonstrukcija scene unatrag 3000 godina u Čitluku na brdu Gredi s ilirskim vojnicima na i ispred centralne pravokutne građevine u ranojutarnjim satima. / Illyrian soldiers next to their central hillfort megalithic object in Bronze Age some 1000 BC on the Greda hill in Chitluk town in Herzegovina. 


Nema komentara:

Objavi komentar