CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.

Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

srijeda, 13. ožujka 2013.

EUROPSKA PALEONTOLOGIJA/ FOSILI SJEVEROISTOČNE ŠPANJOLSKE

VRLO BROJNI I RAZNOLIKI TE SLIČNI HERCEGOVAČKIM - EOCENSKI FOSILI IZ ŠPANJOLSKE; 

Na ovom portalu dosta puta je već spominjana činjenica da je - u vrijeme eocena (55-36 milijuna god.prije sadašnjosti) na širem prostoru cijele južne Europe (današnji Mediteran) postojao veliki topli ocean zvani Tetis (Tethys). Karakteristike i izgled tog pradavnog oceana, tj.koje su životinje u njemu i oko njega živjele, kakva mu je obala bila, kakva je vegetacija rasla uz obalu kao i to kakva je klima bila - iščitajemo i spoznajemo iz fosilnih zapisa u stijenama eocenske starosti. Da su slične karakteristike oceana Tetis u eocenu bile u Hercegovini i na jugoistočnom dijelu Europe u Bugarskog to je pokazano u jednom od prethodnih postova ovog bloga, no osim ove sličnosti, sličnost eocenskog Tetisa u još većoj mjeri negoli u Bugarskoj prisutna je i na sjeveroistočnom dijelu Španjolske. Ovdje s južne strane velikog planinskog lanca Pirineja prisutna je vrlo velika zona eocenskih sedimenata, pri čemu treba istaknuti poznati geopark Sobrarbe gdje je formiran i vrlo lijepi Paleontološki muzej Sobrarbe. Upravo u ovom muzeju prezentirani su i prezentiraju se mnogi, većinom eocenski fosili, pri čemu ima vrlo sličnih onima nađenima ovdje u Hercegovini, kao i još mnogo drugih koji još nisu nađeni (a mogli bi..) u Hercegovini. Uvid u ovu sličnost, s vrlo detaljnim i brojnim fotografskim prilozima može se naći na portalu: http://fosilesdesobrarbe.blogspot.com/ . Vrlo korisna preporuka jest da ovu stranicu otvarate google chromom pri čemu kad je otvorite -uključite na vrhu u retku s  natpisom jezika -da prevede- čime ćete čitav tekst dobiti na našem jeziku. Unutar stranice imate i veze na brojne druge slične stranice pri čemu se može izdvojiti: http://www.geoparquepirineos.com/ .


2 komentara:

  1. Saludos desde España. A ver si tengo tiempo mañana y contesto a tu email.
    Interesante tu blog

    OdgovoriIzbriši
  2. (google translate) En el último post que acabo de describir tu blog. Ahí me escribió que en el noreste de España y Herzegovina, en las rocas del Eoceno se encuentran fósiles muy similares que habitaron la costa del océano Tetis.
    saludo Goran

    OdgovoriIzbriši