CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.





Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

utorak, 24. rujna 2013.

PLANETARNA VIJEST:OBJAVA REZULTATA O POSTOJANJU JEZERA I RIJEKA NA MARSU

NAŠ CRVENI SUSJED-PLANET MARS - PLANET BURNE PRAPRADAVNE PROŠLOSTI;

Slanjem novog rovera znatiželje - Curiosity na planet Mars, kao čovječanstvo postali smo bogatiji za gotovo perfektan uvid - i to fotografski uvid u njegove stijene na površini, tj.reljefne i geološke osobitosti na samoj površini Marsa postale su svakom jednako dostupne. Ova dostupnost tako je omogućila prepoznavanje brojnih struktura i oblika stijena kakvih postoje i na Zemlji - čime se paralelno omogućava i zaključivanje o sličnosti karakteristika tih stijena. Osim stijena, detaljnim zumiranjem visokorezolucijskih fotografija, mogu se zapaziti brojni 'rupičasti', prstenoliki i kružni oblici pri čemu je znatna mogućnost da se radi o nekadašnjim organizmima koji su živjeli u tadašnjim pradavnim vodenim površinama, odnosno njihovi okamenjeni ostaci ili fosili. Sve ove geološke i moguće fosilne ili paleontološke uvide snimljenih stijena na Marsu već smo prije skoro godinu dana objavili na ovom portalu: http://fosilihercegovina.blogspot.com/2012/10/misija-mars-da-li-ima-ili-je-bilo.html s prikazom i oznakama brojnih zapaženih na jedan način misterioznih pojava. No, da više nije riječ o misteriji već realnosti, i to realnosti činjenice postojanja dijelova na Marsu na kojima su tekle rijeke, na kojima su bila jezera kao i moguća mora - pokazuje najnovija službena objava u američkim medijima: http://news.yahoo.com/water-mars-curiosity-rover-uncovers-flood-evidence-193849410.html .

Ono što možemo kao dosadašnju spoznaju reći jest to da je ovaj planet - planet Mars - na osnovu brojnih (fotografskih) uvida u njegove stijene i reljef, kao i mineralni sastav stijena, unazad davne davne odnosno pradavne prošlosti mjerene bilijunima godina, na svojoj površini imao razne okoliše ali isto tako i razne događaje. Na brojnim slikama tako se vidi začuđujuća pomiješanost ili bolje rečeno 'razbacanost' raznolikih vrsta i oblika stijena jednih pored i preko drugih kao 'totalno' izmješan reljef - što sve skupa daje mogućnost da su nekad skroz davno na Marsu tekle rijeke i postojala jezera, kao i ušća rijeka - što se očituje u brojnim pojavama sedimentnih - pločastih, tankouslojenih ili škriljavih vrsta stijena, kao i sedimentnih stijena - konglomerata sačinjenih od brojnih zaobljenih valutica povezanih i stvrdnutih poput betona. No, ono što je rijetko međutim na Zemlji, ovdje se pojavljuje totalna 'zbrka' pri čemu su totalno drukčiji oblici i vrste stijena razasuti bez ikakvog reda iznad navedenih sedimentnih stijena - što pak govori da je Mars ispočetka imao brojne vodene površine, nakon čega su se dogodile ogromne kataklizme i katastrofe s možebitnim višestrukim udarima drugih nebeskih tijela u tadašnju prvotnu vodenu marsovsku površinu, koje su se zatim vjerojatno i ponavljale te na kraju rezultirale izgledom stijena i reljefa kakvog danas vidimo na površini ove naše susjedne planete. Sve u svemu, čovječanstvo, barem onaj njegov znatiželjni dio, čeka vrlo interesantna budućnost u pogledu otkrića vezanih za planet Mars.

Nema komentara:

Objavi komentar