CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.





Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

petak, 1. studenoga 2013.

VIDEO) FANTASTIČAN DOKUMENTARAC O PALEONTOLOGIJI I FOSILIMA

POGLEDAJTE, SAZNAJTE I NAUČITE SVE O PALEONTOLOGIJI I FOSILIMA UZ NEPONOVLJIVOG SVJETSKOG MAJSTORA - DAVIDA ATTENBOROUGHA;


Nesumljivo smo danas na vrhuncu tehnološkog razvoja i to poglavito razvoja komunikacijske tehnologije. U tom pogledu, danas su npr.sredstva poput mobitela, laptopa do raznih masovnih medija u svakodnevnom životu pojedinca zastupljenija nego ikad. Pa ipak usprkos tome - brojni stariji ili prethodni vidovi ovoga su mnogima od nas ostali kao mnogo kvalitetniji u usporedbi s današnjim najnovijim prisutnostima iz ove sfere.Tako bi smo mogli reći i za dokumentarne emisije pogotovo one edukativnog karaktera - pri čemu svi oni koji su svoje djetinjstvo imali tijekom i prije 90-ih god.odnosno prije ratnih događanja, će se s lakoćom prisjetiti fenomanalnog britanskog dokumentarca naziva OPSTANAK koji se emitirao na tadašnjim tv-postajama (TV Sarajevo, TV-Zg, TV-Bg itd.). Glavna perjanica ovog starog BBC-ijevog dokumentarca jest njegov karizmatični voditelj - David Attenborough. Ono što je važno naglasiti jest to, da iako je njegov dokumentarac koji je prije rata u nas prikazivan bio s tematikom isključivo o današnjem postojećem životinjskom i biljnom svijetu, sam David Attenborough nije samo biolog po temeljnoj izobrazbi već je on geolog i biolog (http://en.wikipedia.org/wiki/David_Attenborough), kao i to da su dokumentarci koji su u nas prikazivani samo mali djelić svih dokumentaraca koje je snimio David zajedno s BBC-ijem. U cijelom opusu svih njegovih snimljenih dokumentaraca jedan nama mogli bismo reći manje poznat dokumentarac jest onaj naziva ''Lost worlds'' - Izgubljeni svijetovi. Ono što je kod ovog dokumentarca najzanimljivije jest to što on isključivo govori o paleontologiji i fosilima. Svaka snimljena epizoda ovog naslova dokumentarca ima svoju posebnu priču, no ovdje je izabran 4.dio serijala zbog toga što u njemu na jedan sebi svojstven, ali vrlo upečatljiv, način - voditelj David Attenborough nas upoznaje i pokazuje nam sve detalje paleontologije odnosno uči nas na licu mjesta o tome što su to fosili, kako oni nastaju, kakve sve fosile nalazimo po svijetu, na koji se način oni analiziraju kao i to kako i mi sami možemo pronaći neke zanimljive primjerke fosila pradavnih i izumrlih kako životinja tako i biljaka. Stoga, svi ljubitelji ovih prirodnih čuda i svi oni koji i sami vole skupljati i otkrivati fosile - mogu pogledati ovaj fantastični stari, i mnogima nepoznati, dokumentarac:

Nema komentara:

Objavi komentar