CILJ I ZNAČAJ PORTALA

Ovaj portal ima za cilj prikazivanje, promociju, uvid, kao i zaštitu pojedinih prirodnih, posebice geoloških, te arheoloških, posebice prapovijesnih, osobitosti na prostoru Hercegovine - u obliku pretpostavljenih mogućnosti, spoznaja i otkrića s prvenstvenom namjenom dostupnosti svih ovih pretpostavki, spoznaja i otkrića svim onima koji vole prirodu i arheologiju.





Dr.sc.Goran Glamuzina dipl.ing.geologije

petak, 5. rujna 2014.

4.POSUŠKI KAMENDANI - FOTOPREGLED IZLOŽBE FOSILA IZ HERCEGOVAČKOG PRAOCEANA TETIS plus POKLON - 'SPECIJAL' - VELIKI POSTER FOSILA TETISA HERCEGOVINE

4. POSUŠKI KAMENDANI -  UVID U KAMENU BAŠTINU HERCEGOVINE;

U vremenu od prije točno mjesec dana u Posušju je upriličena već dobro poznata manifestacija 'Posuški kamendani' koja sve više i više poprima tradicionalni ali i međunarodni karakter. Brojni posjetitelji ove manifestacije i prigodnih događaja posebice u dane vikenda, tijekom vremenskog perioda od 2. pa do 12. kolovoza imali su priliku vidjeti i dodirnuti brojne primjerke fosila iz Hercegovine koji su nastali okamenjivanjem u nekadašnjem oceanu Tetis tijekom mezozojskog perioda krede, te paleogenskih razdoblja paleocena i eocena. Uz sve izložene fosile, od strane autora ovog bloga, izložene su bile i posebne unikatne slike načinjene na specijalnim tankim pločastim vapnencima eocenske starosti, ne debljima od 3-4 cm, pronađenima na jednom nalazištu sjeveroistočno od Širokog Brijega. Iako amaterski načinjene, ove izložene slike, ukazuju na jedan drugi i dosad ne toliko promovirani, potencijal kamena u Hercegovini - potencijal za umjetnost i izradu suvenira. Pri tome slobodno već sad možemo naglasiti kako je sve više i više ljudi, posebice na širem području Međugorja, kao i okolnih mjesta, počelo iskorištavati odnosno koristiti domaći hercegovački kamen vapnenac, kao i druge stijene u Hercegovini, za izradu suvenira, umjetničkih dijela - većih ili manjih kipova, modela, statua, pa i u ovakvom rjeđem slučaju kao podloge za slikarstvo. U jednoj rečenici na temelju ovoga mogli bismo izvući siguran zaključak, a to je: Kamen Hercegovine predstavlja ogroman i možda najveći potencijal na ovom prostoru koji se tek treba početi iskorištavati.
U pogledu prvotno navedenih fosila iz oceana Tetis, treba reći kako je sve do ovih trenutaka pronađeno nekoliko novih iznimnih nalazišta fosila morskih životinja kredne i eocenske starosti, čiji su pojedini primjerci bili izloženi na Posuškim kamendanima. Svi izloženi fosili bili su na dva odvojena stola podijeljeni i razvrstani prema pripadnoj starosti, pri čemu su se na jednom stolu nalazili fosili oceana Tetis iz razdoblja mezozoika - krede, a na drugom stolu iz mlađeg razdoblja paleogena tj.eocena. Među fosilima kredne starosti posebno se ističu fosili čudnovatih školjki rudista pri čemu su bili izloženi primjerci gigantskih tek nedavno otkrivenih rudista roda Vaccinites kod Gruda, gdje su pronađeni primjerci dužine oko pola metra, što ovom novootkrivenom nalazištu fosila daje predznak atraktivnosti, te će se u nekom budućem postu nastojati detaljnije prikazati i opisati. Osim svih zanimljivih oblika navedenih rudista, na drugom stolu pažnju su plijenili mnogo raznolikiji oblici fosila eocenske starosti, pri čemu su bili izloženi gigantski glavonožac nautilus iz Grabove drage dimenzija oko 40cm, gigantski puževi roda Campanile iz Konjovca i Sobača SI od Posušja, razne veće i manje školjke, puževi, zatim koralji, ježinci te ostali raznoliki oblici koji su živjeli u plićacima oceana Tetis u zap.Hercegovini tijekom eocena prije više od 40 milijuna godina. Puno opširnije i ilustrativnije o svim ovim fosilima Hercegovine svakako pogledajte na specijalnom poklonu na kraju fotoprikaza ispod teksta - posteru o fosilima Tetisa u Hercegovini - velike rezolucije koji najbolje možete pregledavati (ali i isprintati) nakon što ga presnimite negdje na vlastiti disk te ga ponovno otvorite gdje onda slobodno možete zumirati sve dijelove postera.
Na ovim proteklim 4.Posuškim kamendanima, kao i na svim ranijim, sve ono što je prezentirano i promovirano, pored cilja trenutnog upoznavanja posjetitelja s ovim segmentom, s pravom nosi puno puno veću implikaciju koja se odnosi najviše na naše potomke i sve one koji će ostati iza nas na ovom hercegovačkom kamenitom tlu, a to su nitko drugi već djeca i mladi. Stoga, je ne samo subjektivno proizvoljna aktivnost, već velika dužnost sviju nas koji živimo ovdje da svu našu djecu i naše potomke upoznamo sa zemljom koju smo i mi sami baštinili od naših predaka, a jedna takva, sveprisutna i iznimno važna - baština jest prirodna geološka baština - koju ne bi trebali propustiti već sad upoznati je još više, naučiti je cijeniti, diviti joj se, i u konačnici prenijeti je na čuvanje djeci i mladima koji ostaju iza nas na ovom svetom i drevnom prostoru.


Svečano otvoranje 4. Posuških kamendana

IZLOŽBA FOSILA IZ PRAOCEANA TETIS U HERCEGOVINI I SLIKARSTVA NA PLOČASTOM KAMENU:







POKLON - SPECIJAL - POSTER FOSILA IZ TETISA HERCEGOVINE:




Nema komentara:

Objavi komentar